Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2021 08:14 - Липсата на хоризонт издава депресията
Автор: bdenkov Категория: Други   
Прочетен: 114 Коментари: 0 Гласове:
0



От дълго време медицински психолози и психиатри алармираме, че процентът на самоубийства на млади хора в България е много висок. Преди години според статистиката на СЗО бяхме първи по случаи на самоубийство на момчета до 14-годишна възраст.

Голям проблем в България е, че близките до жертвите не могат да разпознаят този проблем или не го взимат на сериозно. А също и липса на психологическа култура по отношение на тези гранични състояния, които могат да доведат до депресии и при младежите, и при възрастните.

Депресията е много широко понятие. В случая на младия изпълнител (Денис Теофиков – б.р.) състоянието не е точно депресия, защото това значи да се затвориш вкъщи за много дълъг период от време. А той е излизал, ходил е по участия, срещал се е с хора. Така че това не е точно депресия и аз в никакъв случай не бих го определил като такава. Това наистина е някакво депресивно състояние, което е породено вероятно от начина му на живот в последно време. Като това е предизвикало тези намерения, които ние наричаме суициди. Основното, което може да се определи при тези суицидни намерения, е липсата на жизнен хоризонт. Обикновено се говори ден за ден, говори се, че няма смисъл от живота или от това, с което човекът се занимава. Песимистични изказвания от този сорт са признак, но това не е точно депресия, защото това не е напълно отчуждаване или затваряне. Поради тази причина околните не обръщат внимание, особено когато става въпрос за млад човек, защото в такива моменти биха му казали „Голяма работа, ти си млад, животът е пред теб“ или „Като не станало сега, следващия път ще се получи“ и други подобни изказвания. Получават едно лековато отношение към такива заявки.

Моят съвет е да се обръща винаги внимание на такива заявления, защото те в един момент могат да се изпълнят. Второто нещо, което е много важно, е, че става въпрос за много чувствителен човек, и то за такъв, който трупа навътре. Когато човек по някакъв начин е блокирал и напрегнат, това се нарича фрустрация в психологията. Такова състояние обикновено се превръща в агресия. Тази агресия може да се обърне навън към други хора и това да бъде някакъв вид избухване или вербално нападение, но може да се обърне и като агресия към себе си. За съжаление, това се е случило в тази ситуация. Доколкото разбирам, от доста време насам е бил тормозен от хората в обкръжението си, това, че не му е позволявано сам да решава за себе си. Да си затворен сред хора е много добър пример за особено силна фрустрация. Друг на негово място може би щеше да се разкрещи, да направи скандал, но той е обърнал агресията навътре към себе си. И понеже момчето е било много младо, рано е започнало да ходи по участия, е факт, че не е имал нормално юношество, което допълнително създава усещането, че си извън нормата. А това нарушава социалните контакти с връстниците.

Фактът, че бил с жена, която е много по възрастна от него, показва, че чисто по едипов подход е търсил майка, търсил е внимание, търсил е хора, с които може да се разбере, защото не е имал връзка с връстници, не е имал приятели, не е имал нормален начин на живот.

Има десетки примери с холивудски звезди, притиснати от родители, продуценти, агенти, съсипаха живота си. Някои се обърнаха към наркотиците, други към алкохола, трети към бързо шофиране. Трябва ти нещо, с което да избиеш вътрешното напрежение. В случаите, в които не можеш да го избиеш, прибягваш до субстанциите, които могат да го тушират, или в случая най-лошия метод - самоубийство. Апелирам, всеки ако става свидетел на подобно поведение, да се обърне към специализирано лице, защото ние сами не можем да изплуваме, защото нямаме опита сами да се справим. Точно това е и причината да прибегнем до наркотиците.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bdenkov
Категория: Музика
Прочетен: 360102
Постинги: 591
Коментари: 295
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930