Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2020 13:32 - Хубава държава, ама много мошеническа и мутренска
Автор: bdenkov Категория: Политика   
Прочетен: 455 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Който помни ужасите през които минаха хората преди бай Тодър, не може да не признае, че макар и сега да го гледаме като върл комунист,
В НАЧАЛОТО НА 1960-ТЕ ГОДИНИ ТОЙ БЕШЕ ИСТИНСКО ОБЛЕГЧЕНИЕ В СРАВНЕНИЕ СЪС СТАЛИНИСТКИТЕ ИЗВЕРГИ ПРЕДИ НЕГО.
Но след надменните и високомерни сталинисти преди него народа просто не можеше да приеме, че един такъв простоват и простодушен човечец може да е новия ръководител на цяла България.
И докато той ходеше почти без охрана и се спираше да говори със случайни хора, никой не го приемаше сериозно и всеки си мислеше, че е временен избор на Съветското ръководство докато намерят някой по-сериозен от него.
Но след опита за атентат на Горуня през 1965 стана невъзможно да се стигне до Бай Тошо, той беше изолиран от народа от много слоеве от охрани, секретари и т.н.
СЛЕД 1965 НА ПРАКТИКА БАЙ ТОДЪР СТАНА МЕДИЕН ИМИДЖ И МЕДИИТЕ ГО ГЛАМОРИЗИРАХА И НАПРАВИХА ГЕРОЙ И ТИТАН НА ПОЛИТИЧЕСКАТА МИСЪЛ.
изфабрикуваха му борческо минало от преди 9-ти и преувеличиха хлядократно приноса му от преди 1956.
А той си беше един простоват Правешки Андрешко винаги и си е останал такъв, но от всичките луди, извратени и откачени преди него просто явно Съветското ръководство не е намерило друг нормален който да стои начело на Задунайската им губерния.

Да и затова БГ продължава да е държава на простаците !.и крадливите комуняги !

На времето викаха:
"Хубава работа, ама циганска!"
Сега май трябва са викаме:
"Хубава държава, ама много мошеническа и мутренска!"

http://www.svobodata.com/page.php?pid=1175&rid=34&fbclid=IwAR1bbzIcnTw2s1tkxDg3YbnoocWuPcWF2DgboSethrUEduRHryVuUosZKHE

https://www.tagesspiegel.de/berlin/polizei-justiz/nach-attacke-am-u-bahnhof-hermannstrasse-staatsanwaltschaft-ist-dem-u-bahn-treter-auf-der-spur/14970956.html?fbclid=IwAR1fv1OcJqgLTvDYDHpMAyFLH7SLgLG62gTfm5T6lSlTR9bL70-paIYLt28

Да започнем лустрацията от ДАНС!

Един от предизборните ангажименти на ГЕРБ беше възстановяване на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в първоначалната й компетентност. Вътрешният министър Цветанов заяви, че вече се подготвят законодателни промени в тази посока, като ще бъде създадена работна група между юридическите отдели на ДАНС и МВР, която да предложи как да отпаднат дублиращите функции на ДАНС. Това неизбежно означава промени и в закона за ДАНС. И предлага прекрасна възможност този закон да бъде усъвършенстван в някои аспекти.

На първо място е важно редица широки правомощия на председателя на агенцията, конкретизирани в правилника за дейността й, да бъдат обсъдени и да намерят място в самия закон. Стига вече с т.нар. поднормативност на българското законодателство - приема се закон, чиито най-важни текстове препращат към правилници, където се залагат различни „бомбички"" или се оставят вратички, улесняващи неизпълнението на дадени разпоредби, ако е изгодно...

Второ, да бъдат приети отхвърлените от 40-ото НС лустрационни текстове, които забраняват на бивши служители на ДС и РУМНО да работят в ДАНС.  

Вместо аргумент ще разкажа една история.

На 1.ІХ.1987 г. висши офицери от ДС осъществяват оперативен контакт с възпитателя на полуинтернатната група в базовото 93-о училище Николай Методиев. Роденият през 1960 г. в село Якимово (дн. Област Монтана) Методиев година по-рано е завършил икономическа георграфия в СУ. На тази среща Методиев е вербуван за секретен сътрудник на ДС. Изяснение са му задачите, които изпълнява ДС, уточнени са неговите възможности за сътрудничество по месторабота и местоживеене, уговорен е начинът за свръзка с водещия офицер. В продължение на година той участва в специализирани мероприятия по временно пребиваващи в страната чужди граждани, установява лица, представляващи интерес за ДС и събира уличаващи в стопански престъпления данни за югославяни, които въртят незаконна търговия. Методиев изучава и свои колеги и съседи, за да бъде проверена находчивостта му. През август 1988 г. с него е проведена беседа и той е утвърден за назначаване на щат като офицер в отдел 08 на Второ главно управление (ВГУ). Изпратен е на 12-месечен курс във Висшата специализирана школа на МВР, факултет ДС. След завършване на курса се връща на работа в отдел 08 на ВГУ. Запознат е с оперативната обстановка по турска, арабска и югославска линия, както и по линия на транзита. Започва да изпълнява конкретни задачи по турска линия.

През 1990 г. когато ВГУ се трансформира в Национална служба за защита на конституцията (НСЗК) Методиев е преназначен в нейния отдел 06. Вече е заместник началник на т.нар. турско направление. Година по-късно НСЗК се преструктурира в Национална служба “Сигурност” (НСС) в рамките на МВР и се създава и Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП, по-късно НСБОП), чийто гръбнак са служители от Шесто управление на ДС за борба с контрабандата на културно-исторически паметници.

Между 1997 и 2001 г. Методиев е началник сектор, после с протекцията на тогавашния главен секретар на МВР и настоящ лидер на най-силната политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов Методиев става заместник-директор на НСС.

В медийното пространство отдавна се носят слухове, че интересът на ДС към Методиев и понататъшното му кариерно развитие не са случайни. Тези слухове се потвърждават от следното изречение в една от справките за него в кадровото му дело, което преди време прочетох. Оказва се, че през 1987 г. Методиев е препоръчан за щатна работа във ВГУ на ДС от тогавашния зам.-нач. на управлението Красимир Саманджиев.

Саманджиев е една от мрачните фигури на прехода. Дългогодишен началник на ДС в ОУ-МВР в Хасково, награден с орден НРБ – ІІІ степен с указ №1313 на Държавния съвет за т.нар. възродителен процес, после началник на 12 отдел и зам.-началник на ВГУ, след промените ръководител на НЗСК и зам.-министър на МВР по времето на генерал Атанас Семерджиев. След напускането му Саманджиев се пенсионира.

Твърди се, че след 1989 г. Саманджиев създава т.нар. кръг „Банкя”, в който събира свои бивши колеги и настоящи бизнесмени, с които е работил покрай ДС. Тук е мястото да обясня, че 12 отдел на ВГУ осигурява оперативното обслужване на гранично-контролно-пропусквателните пунктове, което означава вербуване на агентура сред митническия състав, за да може да се осъществяват т.нар. контролирани пратки – наркотици, оръжие, гориво, цигари, алкохол и т.н. И с тази информация разполага и оперира кръгът „Банкя”. Не е трудно да се досетим какво е влиянието му върху сенчестата икономика и организираните престъпни структури. Няма да отделям място на останалите членове на групата, но това са основно бивши служители на ДС, които впоследствие се занимават с оръжеен и друг бизнес, някои бивши министри и служители в държавни институции като например Агенция „Митници”.

Защо обаче висшият кадър на ДС Кр. Саманджиев препоръчва за работа в ДС неизвестен току-що завършил университета възпитател в столично училище? Отговорът се оказва много прост. Докато следва, Методиев се жени. А тъст му Атанас Демирев, висш партиен функционер в Свиленград, в този период е началник на Свиленградската митница и като такъв е агент на прикритие на 12 отдел на ВГУ, обезпечаващо „скрития транзит” (контрабандните канали). Негов началник по конспиративната линия е именно Саманджиев. И така младежът Методиев преди двайсетина години е уреден заради роднинските си връзки да работи в ДС. А от ноември миналата година той е зам-председател на ДАНС.

Нека сега припомня едни по-актуални събития, за да се разбере по каква причина се занимаваме с Николай Методиев.

През 2006 г. по една случайност на КПП Свиленград са засечени турски граждани, които пренасят голяма сума пари. В ГДБОП се открива разработката под кодово име „Лиана”. Тъй като според опозицията в 40-ото НС тази разработка осветява начини, по които се пълнят черни каси на партии от тогавашната управляваща коалиция, през октомври миналата година в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с "Лиана" бяха изслушани главният прокурор Борис Велчев, уволненият зам.-председател на ДАНС и бивш шеф на контраразузнаването Иван Драшков и бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов. Присъствалите на заседанието депутати разказват, че изслушването на Иван Драшков и Борис Велчев не е внесло кой знае каква яснота по темата. За сметка на това фактите, разказани от Ваньо Танов, сглобили частично пъзела около разработката. От неговите думи се разбрало, че в „Лиана” става въпрос за организирани корупционни схеми за печелене на проекти на Министерството на земеделието и храните (до 2007 г. Министерство на земеделието и горите) и на министерството на околната среда и водите. Не е тайна, че по време на последните две правителства тези министерства са контролирани от ДПС – министри са съответно Нихат Кабил и Джевдет Чакъров. В разработката има и конкретен пасаж как от замяна на гори в Тревненския Балкан 380 хиляди лв трябва да отидат за БСП, а 168 хиляди лв за ДПС. Танов свидетелства също, че разработката е провалена заради изтичане на информация от висшето ръководство на МВР към бизнесмени - обекти на разработката, за което той бил докладвал на главния прокурор.

Впоследствие в парламентарната комисия са изслушани и председателят на ДАНС Петко Сертов (също бивш офицер от ВГУ-ДС) и бившия министър на МВР Михаил Миков. От тяхното изслушване става ясно, че разработката „Лиана”, започнала през 2006 г., през февруари 2007 г. е прехвърлена от ГДБОП в НСС-МВР и е замразена. Според неофициална информация разработваните лица са около десет, някои от тях от български произход, други от турски.

Кой кой е по това време? Директор на ГДБОП е ген. Ваньо Танов, вътрешен министър е Румен Петков, директор на НСС е Иван Драшков. Оперативното дело „Лиана” е предадено на НСС по устно разпореждане на Р. Петков с аргумента, че в него се следят обекти, представляващи интерес за контраразузнаването. Резолюцията е подписана от ген. Танов. В неофициален разговор бившият директор на НСС Иван Драшков споделя, че Петков му нарежда да възложи по-нататъшната работа по „Лиана” на своя ресорен отдел в НСС, защото нямало никакво основание ГДБОП да се занимава с протичащите в разработката турци. А шефът на т.нар. турско направление в НСС, както вече споменахме, е Николай Методиев.

Така разработката „Лиана”, резолирана от Иван Драшков, попада в отдела на Методиев за работа. Работата по делото обаче е замразена, както става ясно по-късно. Когато депутати от опозицията повдигат въпроса за това дело през 2008 г., НСС вече е в част от новосъздадената ДАНС, Драшков е неин зам.-председател, Методиев е в главна дирекция „Вътрешна сигурност”. Твърди се, че при извършената първоначална проверка папката „Лиана” е намерена в служебната каса на Методиев. Дори да е преувеличена тази информация, факт е, че от момента, в който Методиев получава делото, по него не е работено. Причините за това трябва да се търсят в отговора на крилатия въпрос cui bono, т.е. кой има полза?

След уволнението на зам.-председателя на ДАНС Драшков през ноември м.г. неговото място заема Николай Методиев. С други думи вместо Методиев да бъде разпитан защо е прекратена работата по делото „Лиана”, той е повишен.

Така и парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен на 40-ото НС не получи достъп до справката по „Лиана”. Възможно е сега разнищването на случая да продължи.

Но не това е най-важното. В разказаната история съмненията за политическа поръчка са неоспорими. А заместник-председателят на ДАНС Николай Методиев пък е очевидно зависим от връзките си с бивши кадри на ДС, които покровителстват или участват в настоящи бизнес схеми.

Колко ли още служители в ДАНС са в подобно положение на зависимост? По неофициално потвърдена информация в момента в ДАНС работят почти 550 бивши кадри на ДС!

ГЕРБ сега получава първата възможност да докаже намеренията си за добро управление. ГЕРБ трябва да приложи лустрация в ДАНС като политически инструмент за борба с организираната престъпност и корупцията.






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bdenkov
Категория: Музика
Прочетен: 359269
Постинги: 591
Коментари: 295
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930