Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2020 23:03 - Така ли беше?
Автор: bdenkov Категория: Музика   
Прочетен: 551 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не съм живял по онова време и не мога да давам оценки. Единствено съм забелязал следните резултати в днешните времена: - Скатаване до дупка и мазнене на когото трябва. Така човек се издига в йерархията; - Правене на далавери в стил "Бай Ганьо"; - Всичко се постига с големи връзки и шуробаджанащина (най-вече при държавните структури); - Необразовани и неграмотни хора (съдейки по постове във Facebook и то от хора на по 40-50 години); - Тотална липса на критично мислене на повечето хора от това поколение; - Повечето хора в този период, нямат намерние да се преквалифицрат или да си вдигнат квалификацията; - Неспазване на почти на никакви закони и правила; - Със знания и умения, нищо не можеш да постигнеш, ако нямаш нужните връзки и препоръки от когото трябва (това важи и за частни фирми); - От комунист да станеш капиталист - абсурд. То за това повечето бизнесмени си правят далаверките и не им дреме за техните служители. После защо фалирали... Общо взето този "социализъм" е развил в нас такъв манталитет, че трябва да се сменят доста поколения и простащината е взела връх в България. Този "социализъм" ни направи бедни душички, които гледат собствената си далавера. Тези, които реват по социализма, са ми казвали следните предимства: - Бозата и билетчето за градския били 6 ст.; - Хората са живеели спокойно и безгрижно; - Крадяло се е нафта на поразия и то без нищо да ти кажат; - Имало работа за всички, каквато и да е тя; - Всички цигани работели и били образовазовани (вижда се сега от повечето цигани); - Нямало е престъпност; - Нямало е наркомани; - Пътувало се е зад граница (с връзки); - Прословутата казарма, колко е била хубава; - Безплатно образование и здравеопазване; - Караш чисто нов автомобил и почти всеки си е имал апартамент в града и къща в някое село; - Всичко било супер евтино и хората не били мизерували. Общо взето, всеки си има мнение, но моето наблюдение за хората, които реват по Бай Тошо, е че точно тези са били най-големите връзкари и най-големите далавераджии. Просто този строй ни научи да очакваме всичко от държавата. Тя единствено трябва да ни създава добри условия за образование, здравеопазване, бизнес, инфраструктура и т.н. Също държавата трябва да създава добри закони и да следи тяхното спазване от всеки. Също държавата трябва да създаде независим и справедлив съд и прокуратура. Вече изборът е наш, какви да бъдем, какво да работим. Ако ни мързи и гледаме "мекото на хляба" - мизеруваме, ако работим усърдно и спазваме законите - печелим.

Цига@@@ните никога не са били обра@зовани - нито преди, нито сега. Евтиният живот всъщност е чиста фантазия - най-големият бо@@клук измежду цветните телевизори струваше над 10 заплати, за колите да не говорим...



Гласувай:
3



1. batogo - !!!:))) Поздравления за точната диагноза, Денков
22.02.2021 09:34
Описал сте типичния комунистически и пост-комунистически синдром, приятелю, с всичките му симптоми!
Чест и почитания за Истинната публикация !
цитирай
2. krumbelosvet - Авторът описва СЕГАШНОТО време, според каквото е научил от медиите.
22.02.2021 12:05
И започва с думите:
"Не съм живял по онова време и не мога да давам оценки. Единствено съм забелязал следните резултати в днешните времена:"
И по това което е "забелязал" в ДНЕШНИТЕ времена, съди за времето преди 30 години.
И получава похвала от бат Ого, върл антиком и руфоб.
Роден съм в 1942-ра и помня България ПРЕДИ да започнат материалните, ВИДИМИТЕ социалистическите преобразования, някъде до 1954-5-та, когато съм вече 12-13 годишен. Селото - почти не мръднало от турско. Дървено рало и впрегатен добитък. Малки нивици с ВЕКОВНИ синори (границите между нивите, където собствениците са изхвърляли камъни и плевели, така че се е получила ивица широка окоро половин метър и висока 20-40см. Там трактор не може да влезе. Жътва със сърпове, вършитба някъде с една вършачка на няколко села, другаде с първобитната ДИКАНЯ. Виждал съм действащ образец от... каменния век - дъбова дъска с изкусно набити кремъчни "зъби". Индустрията, предимно тъкачна или "свръх-лека", предимно ДРЕБНА и ЗАНАЯТЧИЙСКА. За тогавашния морал не съмможел да съдя, но е описан от писателите, тогава има само РЕАЛИСТИ. Андрешко е типичен представител, но той е герой от СЛЕД националните катастрофи в Междусъюзническата и Първата световна война.
Социализмът ликвидира неграмотността, а към 1970-та и безработицата. Нисък морал имаха само слушателите на ВРАЖЕСКИТЕ радиостанции. За морала на последните може да се съди по това, че имаха къртици между учителите и даже в министерството на образованието, и пулбликуваха задачите по математика и отговорите им, както и темите по литература...
Преди 10-ти, България беше красирана от ООН на 30-то място в света по степен на "човешкото развитие", комплексен показател от доходи, собственост, образование, медицина... Сега не сме последни само защото социализмът остави всяко семейство със СОБСТВЕН дом Това го няма в Германия и САЩ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bdenkov
Категория: Музика
Прочетен: 359060
Постинги: 591
Коментари: 295
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930