Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2022 23:15 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ 2021/2022 - 11
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 279 Коментари: 0 Гласове:
2




 

ИМАМ СИ ЛЮБИМА ВЕРИГА МАГАЗИНИ В АМЕРИКА – РОСС

 

   Аз и магазини – това е оксиморон! Другаде е моят свят, но понякога и аз се отклонявам от линията. Е, не чак като коалицията, рожба на простащината, която за да управлява страната ни се отклони от линията на светите партийни принципи, изподвядвани от гаулайтерите й, но.... заедно с линията на тия, дето дърпат изотзад конците им.

   Аз имам култ към дървото като се започне още от времето, когато то е семеначе или фиданка. Тогава разнасям млади дръвчета и ги засаждам тук и там, а поникнало дръвче на вилата ни засаждам където намеря място и никога не унищожавам. За мен това е един живот. Такъв рефлекс имат и катеричките. Изберат един по-едър орех от дървото, слизат на земята, търсях рохкава почва и засаждат ореха. Това мило животинче считам за по-умно от тези, които изсичат горите за печалба и рушат природната среда дори за поколението след тях. Аз мога и да присаждам. Имам много интересно дърво на вилата, засадени заедно и допиращи се бук и дъб, чиито стебла увивам при растежа им и се получи нещо много красиво. Идеята взех от природата, където видях такова съчетание. За да бъде толкова красиво обаче това комбинирано дърво и аз имам заслуги - подрязвам го за да има такава красива корона. Имам и бряст, дървото, което преди години покоси чума и то изчезна. Отгледах го като малко дете, но то се отблагодари с красота. Сега брястът се появява отново тук и там, а чумата /брястовият Ковид?/ е отишла някъди другаде.

   Имам специално отношение дори към дърветата от градините нахсеседите ми, които трябва да се отрежат. Дебелите части от тях вземам за горене или за разбичване, клоните заравям м дълбока яма за компост, процес, който трае три години. А пепелта от изгорените дървета отива на градината. И никога от 1989 г. до сега не съм купувал дърва за отопление.

   Имам и склад на дървен материал, много скромен, защото вече не се занимавам с големи дела. Не, че съм станал  по-скрромен, а защото силите ми намаляат. За да бъде направен предмет от дърво, то трябва да е абсолютно сухо, което означава да няма напрежения, които да деформират изработеното от него, а това може да се получи само ако дървото – дъска, греда и др. - е било оставено на проветриво място и натоварено за да не се изкривява в продължение на повече от 5 години. За да не се напукват трупите преди да бъдат разбичени те се пръскат с вода, а къщите по планините някога са били строени с току-що отсечени дървета, та като съхнат вградени в строежа да не могат да се изкривят.

   Обожавам къщи, в чиято архитектура дървото заема важно място, напр. тези в с. Жеравна и не само там. Ако го нямаше дървото, гората, нямаше да го има и човекът. За съжаление, малцина осъзнават това. Когато се роди човек, поставяли са го в дървена люлка или легло, когато човекът почине от делата си, изпращали са го в земята в дървен костюм.

    Вече не е така, защото простащината заля света. Всеки, обладан от простащината иска много, всичко, веднага, несъобрзено дори с възможностите на земята - прекрасният космически кораб, с който пътуваме във Вселената. Новото поколение у нас, излъгано и отровено от ръководителите ни, последни от които культурниките Трифонов и Радев, бе съзнателно опростачено до степен, да не притежава ценностна система, вяра, самооценка, мястото по земния си път, че животът трябва да има цел. От такива хора, превърнати в боклуци от опростачватели и яхнати поради простащината си от по-големи простаци от тях – за мен класически пример на такива двама да Трифонов и Радев - нищо не става. А страна, ако в нея запреобладават боклуците, култивирани като от тия двамцата, поема към нищото - вечното и неизбродно нищо. Така казва Фауст когато се отказва от магията и вълшебните заклинания и стига до извода:

   Човек добива живот и сволода, само ако ги завоюва всеки ден в борба!

   И вещицата го ослепява.

   В Америка се внася дървен материал от цял свят. Прекрасни дъски от дървета в Африка или Бразилия се ползват за кофраж, после се изхвърлят. Изхвърлят се и стари мебели от дърво, изработени ръчно, с дърворезби по тях. Купуват се нови мебели, модерни, от пластмаса. Изхвърлят се и маси от ковано желязо и дърво, предмети на изкуството и паметници на занаятите от миналото. Простащината, у нас я наричам радевотрифоновщина, вече залива целия свят.

    В доста страни, включително и в Америка, но в нея много слабо, все още се правят ръчно и с помощта на съвременни прецизни машини дървени предмети за домащна употреба, останали класически като форми. Тези дървени предмети сега се ползват за украшения. Много красиви са комбинациите от цветове в самото дърво. Но, ако човек има очи да види тази красота. Такива предмети има всякакви, като се започне от дъска за рязане на хляб, лъжици, разни видове съдове, та се стигне до големи дървени предмети като корито за пране или къпане, изработено от цяло дърво. От дърво се правят предмети наподобяващи животни, напр. слон, костенурка и др. По поръчка се изработват гарнитури, маси със столове, обковани сандъци, съдове за хранене – най-различни. Видях дори дърводелски тезгях, класичиският му вариант. Фантазията на майсторите, работещи с дърво е голяма. Аз я притежавам в някакав степен и през живота си имах възможността да я развия. Бог ми помогна с помещение, къдетохимах възможност да работя.

   Предлагането в Америка на предмети от дърво е голямо. Липсва обаче интелектът у хората тук, да свързват дървото с човека, както напр. с коня или кучето. Търсят се само дребни предмети като костенурки, но от от червеното твърдо желязно дърво, с тояги от което войниците на комунистическия режим в Кампучия строшиха черепите на 2000000 некомунисти в страната по времето, когато забраниха банкнотите. Това са 2000000 икономисани на народа патрони, грижат се за народа.

   Тези предмети от дърво са скъпи, защото са уникални. Полага се много труд, машини за финната работа не могат да се ползват, нормално е предметите да са скъпи. С напредване на технологиите обаче има все по-голям спектър на машини в дървообработването, пионери на което са германците. Цитирам имената на дърводелски мъшини – банциг, щрайхмус, абрихт, и други има, които са приети за имена на машини с определена цел, а тези имена на немски език показват предназначението на машината. Днес машините за работа върху дървото са много, има и такива, които по програма правят дърворезби, широко приложение иматхи лазерните резачки, с които се режат напр. поздравления по случай празници и др. Задаваш на програмата на компътъра какво да изреже машината и той го изрязва. Заводи, работещи в Китай, съоръжени с технологии от САЩ и Западна Европа има доста, предметите, които правят са в широк спектър. Освен красотата на изработката, важна е и красотата на дървото, от които са направени предметите. По дървесината познавам нашите дървета, поради това различавам коя дървесина е от чужди дървета. Виждам прекрасна такава с оцветявания в нея, каквито ние нямаме. Ако дървото се отреже по определен начин, напр. по диагонал, очертават се едни жилки и ядрото му, ако се отреже по дължина или напреко, красотата е друга. Предлагането на стандартно изработени предмети от КРАСИВО дърво е голямо, а доста от предметите са и красиви. Ако посещаващите такива специализирани магазини или по-големи, в които има такъв щанд не са интелигентнти, тези предмети ще си останат по щандовете и нови няма да бъдат поръчвани. За да има движение все пак има една верига магазини, РОСС, която изкупува от застоялите по магазините различни стоки, включително и дървените предмети и ги продава на нного по-ниски цени. Има и трета верига, която изкупува и продава стоки от веригата магазини РОСС , ако и те не могат да ги продадат. От такава верига преди две години си купих пет чифта джинси по 2 долара, получих и още едни чифт подарък. Докато съм жив ще имам джинси.

   Магазините РОСС посещавам заради прекрасните дървени предмети, мога да ги нарека и сувенири, които те предлагат. Някои от тях са шедьоври на това изкуство. Като вещ по тези предмети и занаяти виждам комбинация на ръчен труд и прилагане на машини с много специални функции. Видях напр. придмет, не знам как да го нарека, един кленов лист, изработен от едно жълто прекрасно дърво, в което са изрязани и жилките на листото. Този предмет бе с размери към 30 на 40 см. на четири красиви опори отсъщото дърво. Бижу! Струнаше към 20 долара. Имаше паници от жълточервено дърво, с вместимост към 2 л, и те красиви, по 8 долара. За подаръци купихме едни поставки за маса от много красиво дърво, което го няма в България, отрязани перпендикулярно. Голяма красота! За съжаление едната поставка бе модел без крака, но аз мога да направя и залепя същите, както на останалите. Купихме си един минисандък, направен от красиво дърво и укрепен по ъглите със специални бронзови детайли, прекрасен. Капакът му е връх на красотата. Купихме си и една продълговата паница, но тя е толкова касива, че би разкрасявала всяко място, където е поставена. Имаше набори от дъски за рязане на хляб, като се започне от такива, които могат да се ползват по предназначение до много големи, които да се закачат на стени. Нали гледам професионално в дървото - в него съм прогледнал както и в камъните - веднага съзрях една около 70 см. преграсна дъска от цяло дърво и дървен съд на друго място с почти същите размери, но забелязах и друго – те бяха от един тип дърво. Когато ги доближих установих, че те дори са от една и също дърво, защото жилите и чеповете в тях съвпадаха. А какво дърво, комбинация от жълто с червени жили и кафяви чепове. И никъде никаква пукнатина. Купих тези две красиви предмета, макар да нямаме къде да ги поставим, защото реших, че тази красота е трябвало да дочака мен, човекът, който да я забележи и оцени.

   Още един интересен магазин за стари предмети с антикварна стойност има в Лос Анжелес, той е огромен. В него има както дребни предмети, така и бюра, шкафове, гардероби, комплекти маси и столове, не мога да изброя всичко, изработено ръчно с украси и дърворезби, огънати на пара детайли и всичко това от дървен материал, който е много красив. В магазина има също така предмети от мед, от бронз, от ковано желязо, както и цели обзавеждания за кухни, за стаите за живеене, за спални. Видях една много голяма ютия за работа с въглени в луксозно изпълнение, печка с голечива нашата Перник №3, и та в руксозно изпълнение, нито веднаж те ползвана, с хромирани детайли и отливки-фантазия. Имаше кресло от чугунени радиоторни елементи, през които минава топлоподаване.

   Ученичка на жена ми по пиано се ожени в Лас Анжелес за етничиски германец, етнос, съставен предимно от небоклуци. Купиха си къща и Стив – така се казва съпругът, микробиолог, кандидат за Нобелова награда обзаведе дома с мебели и предмети от чогозина за антикварни вещи. Преди да ги внесе в дома си те преминаха през реставрация, и сега са съвсем както когато са били изработени. В техния стил е направено и стълбището между двата етажа, което има специална форма и трябва да се поръча. Любимият ми предмет там е един скрин с обръчи и обков по капака, направен не като от майстори, а от поети.

   Завършвам с нещо смешно:

   Поколебах се да купя или не дъската за рязане на хляб и съдът с нейната площ. Вечерта обаче размислих и реших: Ще ги купя, макар да нямам предвид как да ги вградя на вилата ни. На другия ден, тръгвайки за магазина се обезпокоих, че е възможно да продадени, но чух следното успокоение:

-       Амершканците са прости, кой се интересува от дървени предмети, те търсят пластмасови с имитации по тях.

   Имитации, за мен означава менте, казано по нашенски.
 
  Поздрав от Америка с едно прекрасно изпълнение на т. н. Коронационен концерт на Моцарт, писан за Двора на Виена. Изпълнението е наистина върхово, но в изкуството винаги има още. Мисля, че ако Инициативният комитет в състав:
    1. Футболовият специалист Венци Стефанов, 
    2. Соц артист/професоро Ламбо,
    3. Кури от с. Крушовица, Врачанско и
    4. Леонид Решетников

   бяха назначили Радев не за резидент, а за пианист, той, благодарение на огромния си интелект, надвишаваш сборния интелект на новия политик, Трифонов, на Тошко Йорданов, на Мая Манола и др.би изпълнил Концерта по-добре...
 






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12272239
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930