Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2022 15:22 - Стенограма от архивите на сръбската ДС излезе наяве.Тодор Живков е умен и много опасен...
Автор: bdenkov Категория: История   
Прочетен: 1206 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.06.2022 15:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.bgspomen.com/2018/11/blog-post_35.html

image Много интересна стенограма изтече покрай отварянето на архивите на сръбската Държавна сигурност от времето на социализма.

Както е известно, по заповед на ЕС и Сорос, всеки, който иска да е част от съюза, трябва да си свали напълно "гащите" и да разсекрети цялото си минало.

Така наскоро Сърбия пусна свободно стенограми от 60-те години от заседания на ЦК на Компартията. Трябва да се отчете, че това е доста предпазливо действие, и сърбите си пазят по-новите документи, и ще размотава Брюксел до последно.

Така тези документи от 60-те нямат реално значение сега, но изникна нещо интересно, свързано с България. А именно - обсъждане на геополитическата обстановка и приоритетите на Югославия. Както е известно, тази страна беше социалистическа, но не следваше съветите на Москва, а си правеше собствен модел, с частично отваряне към Запада.

Разговорът е свързан с текущото положение.

Най-култови са следните фрази:

"Аденауер е американски глупак, който не се усеща, че американците свалят всеки, който стане достатъчно силен, за да застраши властта им над Германия".

Действително - година по-късно Конрад Аденауер губи властта в Германия и идва друг човек на Вашингтон - Лудвиг Ерхарт. Преди това Аденауер управлява 14 години, което е повече от Хитлер. И вероятно се счита за непоклатим и способен да върне независимостта на Германия. Интересното е, че наследникът му е от собствената му партия, т.е. на става дума за това избирателите да са избрали друга партия. Избран е нов канцлер, от Посолството.

Друга реплика на Тито пред партийния актив:
 
"Де Гол е надут пуяк, той се мисли за наследник на френските крале. Не разбира, че Франция е лява и иска социализъм."

Тази прогноза е частично вярна. Де Гол издържа цели 7 години след това, макар и с мощна схемотехника на изборите, за да противодейства на левицата. Но накрая все пак го свалят.

В същото обсъждане става дума и за Тодор Живков. Тито посочва кои са "истински опасните" европейски лидери.

"Българите са народ от продажници и слуги. Затова и все се продават на някой голям брат, и той им изпива кръвта. Германци два пъти, а сега и руснаците. Но този народ е уникален да издига гении на върха и това го спасява. Ние никога не сме имали водач като Стамболов. А българите някак го издигнаха. Не сме имали и Борис III. Нашият крал го уби един македонски терорист. А не успяха да убият Борис. А сега се появи тоя Живков. Едно селско момче от нищото, измести всички предни, и стана цар. Това е най-важният за нас човек в Европа. Трябва да внимаваме да не ни изиграе. Способен е на това. Точно както Борис изигра румънците..."


В случая Тито има предвид висшата дипломация на царя, която връща Южна Добруджа без война, и тя остава българска, въпреки че Хитлер капитулира. Той явно счита и, че бай Тошо е умен комбинатор, който може да ги "изиграе".


И действително - Тито подхожда с голямо уважение към Живков и практически всичките им срещи са по молба на самия Тито. Той го моли за подкрепа по много въпроси.
По времето на Живков България чисто икономически, е по-силна от Югославия. Но Тито печели от гастарбайтерите в Германия, които Живков просто не може да прати, поради забрана от Москва. Като армия България също превъзхожда. Живков успява да реши и проблема с турците, като изселва огромна част от тях. Тито не успява да се справи с мюсюлманите, и през 90-те години това довежда до серия от кървави войни.
Т.е. оценката на легендарния хърватин, оглавил сръбска Югославия, се оказва доста точна - бай Тошо е най-способният водач на Балканите във втората половина на 20 век.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bdenkov
Категория: Музика
Прочетен: 359175
Постинги: 591
Коментари: 295
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930