Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2021 10:55 - Това беше България по времето на Тодор Живков
Автор: bdenkov Категория: История   
Прочетен: 850 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това беше България по времето на Тодор Живков image
-Тате, защо толкова често си спомняш за НРБ? Какво толкова е имало което да го няма днес? Бащата се замисли и отговаря: -Я си представи че живееш в малкия град в провинцията и ти трябва да започнеш работа. Отиваш до вратата на завода, а там до портала има табло със свободни работни места, за които се търсят работници. Влизаш и отиваш в отдел КАДРИ и никакъв МАЛОУМЕН мениджър не ти задава, още по малоумни въпроси. Не те кара тест-ове да попълваш и не те кара да пишеш глупости. Имаш ли специалност – заповядай! Нямаш – ще те научим! И ти плащат заплата и НИКАКЪВ пробен срок! Ненормиран работен ден, забавяне на заплата или лишаване от отпуска. Ако не искаш да се учиш в тоя завод, отиваш в друга фабрика или в пощата, или в ЖП-то, или шофьор, или в мината или къде си искаш. Навсякъде те чакат! Никой няма да те изгони. Можеш и в Странджа-Сакар да отидеш. Двойна заплата и куп привилегии. -Да бе! Това не е вярно! – каза сина……. Вярно е сине! Така беше. Така и пак ще бъде! Помни ми думата! Влизаш в магазина и си купуваш сирене за 2.60лв. След година същото сирене пак толкова струва. Където и да отидеш знаеш кое колко струва! Отиваш в милицията и никой няма да се държи с теб като с престъпник, а ти помагат! Купуваш си билет за самолет и никой не ти иска паспорт! Никой не те кара да се събуваш или събличаш преди полета. Отиваш да се занимаваш със спорт и никой не иска пари от теб. Отиваш на почивка на море и завода ти дава карта. Твоя завод произвежда продукция и не си чупи главата къде да я продаде. Всичко работи като часовник от разпределението на печалбата до разходите. И няма никакви олигарси, охранители, банки, клошари и бедняци. А депутатите от НС не са в София, а всеки по родните си места и РАБОТЯТ в заводите! И не получават бюджетни пари! -Не ти вярвам баща……… КОГАТО ПОВЯРВАШ СИНЕ, ТОГАВА ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНО ОТНОВО! А до тогава ще си роб на шепата бандити, заграбили това, което са построили дядо ти и баба ти………. Айде лек ви ден

=======================================================================

По-изкривено представяне на комунизма не бях чел. Дори „червените“ бабички пред блока не могат да го представят толкова захаросано. Ако позволите мога да добавя нещо и си го позволявам само защото съм го живял и имам право да коментирам (в никаквъв случай не сикам да обидя автора на статията).
Първо – „отиваш в завода“ – ще отидеш ако имаш жителство и връзки, иначе в отдел Кадри ще те изхвърлят. Да не говорим че свободни работни места имаше, но бяха заделени основно за „наши хора“. Без някой да се обади за теб или да имаш партийна препоръка, и пазач в завода няма да станеш пък ти си имай колкото си щеш дипломи . Не се ли чуе заветната реплика „наше момче е“ и още по-добре „от село е“, смятай че нищо не ставаше. Наистина успееш ли да се уредиш един път на работа, след това заплатата е сигурна.
Второ – сиренето наистина беше качествено, но достъпът до повечето хранителни продукти не беше лесен, защо ли? Ами нямаше. Помните ли репликата от филма Двойникът – „Пуснаха чушки, до довечера щяха да свършат.“ Всичко беше така, нямаше. Ако пуснеха някъде народът се юрваше. За по-дефицитните стоки се чакаше на опашка с часове или се търсеше някаква връзка в магазина , че да ти запазят. Така беше със сирене, месо, колбаси, деликатеси и други битови стоки.
Трето- заводите произвеждаха основно калпава продукция която непрекъснато дефектираше, защото повечето си гледаха работата през пръсти.
Четвърто – карта за почивка – защо си мислиш че имаше за всички, ами нямаше.
Като цяло този строй създаваше впечатление за изобилие и за справедливост, но нито едното беше вярно нито другото.



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. germantiger - ...
23.08.2021 03:34
- чакаш за автомобил 8 години

- чакаш за жилище 11 години

- 2 часа има ток / 2 часа няма ток

- не пътуваш в "западна" чужбина, само соцлагера

- не учиш в чужбина и не работиш в чужбина

- кажеш нещо против тато и си в затвора или в лагер
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bdenkov
Категория: Музика
Прочетен: 359191
Постинги: 591
Коментари: 295
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930