Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2020 11:29 - Интересна теза!
Автор: bdenkov Категория: Изкуство   
Прочетен: 260 Коментари: 0 Гласове:
0



Белата с Българската история и култура започва много преди 1944 поради
РАЗЛИЧНИ ВИЖДАНИЯ ЗА ПЪТИЩАТА ПО КОИТО МОЖЕ ДА СЕ ОБЕДИНИ БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ ОТ 1870,
РАЗПОКЪСАНА В СЛЕДСТВИЕ НА РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА ОТ 1877-1878.
Имало е 2 съвсем противоположни виждания:
1) Първото е било на Стефан Стамболов, който е вярвал, че Българската Екзархия от 1870 може да бъде обединена само чрез двустранни преговори без участието на посредници между Княжество България и Отоманската Империя.
2) Втория подход е бил на Фердинанд и русофилските кръгове в Княжество България и те са вярвали, че Българската Екзархия от 1870 може да бъде обединена само по пътя на конфронтация и въоръжена борба с Отоманската Империя.
След убийствата на
а) Христо Минчев Белчев, министъра на финансите в правителството на Стефан Стамболов през 1891.
б) д-р Георги Вълкович, дипломатическия представител на Княжество България в Османската империя на правителството на Стефан Стамболов, през 1892.
в) самия министър председател на Княжество България Стефан Стамболов през 1895
Княз Фердинанд и неговото обкръжение поемат курс на сближаване с Русия и конфронтация с Отоманската империя.
Който се изразява в:
а) Създаване на култура в Княжество България на преклонение пред всичко Руско - строят се паметници (с Български пари) на Русия навсякъде, в литератураа се превъзнася Русия и се търсят дипломатически средства за реализиране на това сближаване, върха на които е Българо-руската военна конвенция от 31 май 1902 година, но всъщност самата Русия никога не се обвързва с Княжество България и още през 1910 се правят официални изказвания от видни Руски политици, че Русия няма да изпълни задълженията си по тази конвенция в случай на война. ЗА ТОВА СЕ МЪЛЧИ И Е БИЛО ПРОСТО БЕЗУМИЕ ДА СЕ ТРЪГНЕ НА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА СЛЕД КАТО ПРЕДВАРИТЕЛНО Е БИЛО ИЗВЕСТНО, ЧЕ ПОРАДИ НЕУЧАСТИЕТО НА РУСИЯ, БЪЛГАРИЯ Е ОБРЕЧЕНА НА КАТАСТРОФА.
б) Създава се Вътрешната Македонска Освободителна Организация, която чрез въоражена борба да се опитва да освободи останалите в Отоманската империя части от Българската Екзархия от 1870. Така до ден днешен не е ясно как и кой създава тази много вредна за Българската кауза организация. Има големи съмнения, че началото и е поставено всъщност от тайните служби на Русия и след това местното Българско население е било просто подведено да тръгне в тази грешна посока.
в) Започва се една много интензивна анти-Турска кампания, като близкото и далечно минало се префарикува и за всичко започват да се винят Турците и Турското Робство. Даже термина Турско Робство и Турско Иго се изковават по това време.

И когато отрезвяването от тази грешна концепция за обединение на Българската Екзархия от 1870 идва през 1913,
ТРАВМАТА ОТ НАЦИОНАЛНАТА КАТАСТРОФА Е БИЛА ТОЛКОВА ОГРОМНА, ЧЕ НИКОЙ НЕ Е ИМАЛ ВРЕМЕ И СИЛИ ДА ПРЕРАЗГЛЕДА ВЕЧЕ ИЗФАБРИКУВАНАТА АНТИ-ТУРСКА И РУСОФИЛСКА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ И КУЛТУРА ЧАК ДО ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА 1930-ТЕ ГОДИНИ.
И СЛЕД КРАТЪК ОПИТ ЗА ПРЕКРОЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ И КУЛТУРА ПРЕЗ 1930 И НАЧАЛОТО НА 1940-ТЕ ГОДНИ,
СЛЕД ОКУПАЦИЯТА НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ОТ СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ПРЕЗ 1944 ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА ПАК КЪМ СТАРАТА ИЗФАБРИКУВАНАТА ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА ФЕРДИНАНД АНТИ-ТУРСКА И РУСОФИЛСКА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ И КУЛТУРА, НО ВЕЧЕ С КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРИВКУС И ПОДПРАВКИ.

Стара теза и може би обективно много вярна, но е засягала авторитета на монархията, защото самия Фердинанд е подкрепял този завой в Българската политика, не толкова от страх от Русия
(което е бил главния мотив на почти всички останали Български полити
ци, освен платените от Руските тайни служби на който парите от Русия са били първостепенен мотив и страха второстепенен),
колкото от честолюбие и властоюбие за да се разграничи от Стамболов с който е бил в тиха разпра.
От друга страна истината не е изнасяла и на противниците на монархията, които са клепали Фердинанд като "агент на Германското влияние", което си е чиста долнопробна лъжа и клюка.
Фердинанд е бил човек който е живеел със старомодните представи, че потомствената аристокрация на Европа все още контролира и управлява Европа и света, докато в действителност през 19-ти век света е бил контролиран от банкерите и крупните индустриалци.
Той е вярвал твърдо, че роднинските му връзки с една част от Руското дворянство ще му осигурят непоколебима поддръжка от страна на Русия и поради това напълно игнорира съвсем официални изказвание насочени срещу България от Руския министър-председател Сергей Сазонов и един от великите князе. Той е вярвал, че неговите роднини в Руския царски двор, ще уредят въоросите "по роднински" в негова полза.
Но в последна сметка цялото Руско дворянство последва интересите на Руските банкери и индустриални свързани с Френските и Английски банкери.

В учебниците по история това е спестено на младите хора!Невежеството и манипулацията вървят ръка за ръка!


Вчера ме пита един по Фейсбук:
"Как така не можеш да си спомниш,
нищо хубаво от времето на комунизма в НРБ-то?"
И се чудя на ума му - кога съм казал, че всичко е било лошо???
Просто някой червенотиквеници смятат, че ако постоянно не славославяш Съветския Съюз и комунистите и засвидетелствуваш вечна признатлност НА ТЯХ за всичко в този свят, даже и за въздуха който дишаш, си черногледец и черен неблагодарник.
И започнах да се замислям за нещо хубаво от времето на комунизма.
И първото което ми хрумна като гледах едно парче на youtube.com от едно време беше:
АМИ РАЗБИРА СЕ ИМАШЕ ЕДНО ХУБАВО НЕЩО ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА И ТОВА БЕШЕ
ПОЛЯКИНИТЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО НА ПЛАЖА!!!
Прилагам като доказателство за моето не до там черногледство клип с Полякините сестрите Ковалски пеещи в рок групата Пусикят
https://www.youtube.com/watch?v=4L61FfFrkdA


И след това като видях как изглеждат сега същите някога сладурани Полякини от Пусикят,
разбрах защо хората изпитват такава носталгия по времето на комунизма и не харесват времето на "Прехода" и особенно сегашния етап на "Прехода"
Вижте сами и ги раберете другари и другарки

https://www.youtube.com/watch?v=-LbwzCKPU6I





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bdenkov
Категория: Музика
Прочетен: 358678
Постинги: 591
Коментари: 295
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930