Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2020 21:31 - Българското село преди 1944 год.
Автор: bdenkov Категория: Хоби   
Прочетен: 469 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
По неясни причини в изучаването на Българска история се пропуска договора с който се прекратяват военните действия по време на Руско-Турската война от 1877-1878, а се цитира винаги и само
Сан-Стефанския ПРЕДВАРИТЕЛЕН мирен договор,
който е бил един пропаганден ход на ловкия и опитен Руски дипломат Граф Игнатиев, служещ да подведе Българските първенци за да не пратят делегация на Берлинския Конгрес през 1878, вярвайки, че там Русия ще отстоява целоста на Българската Екзархия от 1870, макар, че много добре е знаел по това време, че Княз Горчаков е бил изготвил вече бъдещия Берлински Договор за раздробяване на Българските земи 2 години по-рано по време на Райхщадската конференция.
Руският дипломат Александър Нелидов изготвя
„Записка относно условията за мир“,
които могат да бъдат предложени на Високата порта (10 / 22 ноември 1877 г.).
На основата на Записката е съставен документ, наречен "Основи на мира",
подписан от император Александър II на 27 ноември/9 декември 1877 г.

Одринско примирие https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B5?fbclid=IwAR1f5ACPZ9cXfJ_w-oe6VNpEaWa4PHyGL8y-HDYJmsjTo6Rc4dwuwoXhs74

Запада нищо не е наложил на България и на никоя от бившите соц. страни.
ЗАПАДА СЕ ИНТЕРЕСУВАШЕ САМО ОТ ПРЕМАХВАНЕ НА "ЯДРЕНИЯ КОШМАР"
т.е. да се постигне взимно разоражаване и унищожаване на балистичните ядрени ракети и оръжията за масово унищожение, които можеха да бъда задействани поради незначителен инцидент или техническа неизправност.
И това стана, като в повечето случаи Запада плати на Изтока стойноста на унищожените оръжия.
(къде отидоха парите, това е друг въпрос, но поне Запада не ги търси, защото целта на Запада беше постигната - оръжията бяха унищожени или разоражени.)

Това, че Българските големи ченгета и комунисти СЕ ЗАДОСТИХА с най-голямата и престъпна мафия от Запада си е чисто Български проблем.
Ограбването на България беше ОРТАШКА РАБОТА НА ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ЧЕНГЕТА И КОМУНИСТИ ЗАЕДНО С КРУПНИ ЗАПАДНИ МОШЕННИЦИ.
На България беше предложен план направен още по времето на Бай Тодър от Баварския министър-президент Франц Йосеф Щраус за спасяване, модернизация и реструцтуриране на фалиралата или работеща на загуба соц. индустрия. ПЛАНА БЕШЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЩЕДЪР ЗА ИЗОСТАВЕНАТА ПРЕЗ КЪСНИТЕ 1980 ГОДИНИ ОТ СССР НРБ.
И когато най-сетне на плана е била дадена зелена улица през 1992, Желю Желев свиква "Боянските Ливади" за да докара инфантила Жан Виденов, който е хранил надежди за възстановяване на СССР и удря ножа на тази програма.
После Иван Костов извършва това за което сега вините Сорос-оидите.
ПРЕЗ 1992 ВСИЧКО БЕШЕ В РЪЦЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКО МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ ЗАПАЗЕНО И ПРЕХОДА ДА БЪДЕ ПЛАВЕН И БЕЗБОЛЕЗНЕН - ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ЧЕНГЕТА И КОМУНИСТИ ГО НАПРАВИХА ТОВА КОЕТО Е СЕГА ЗА ДА СИ НАПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ И ЛИЧНИТЕ СМЕТКИ.
И сега се пишат лирични отклонения и се винят за днешните проблеми на България неща на хиляди километки от България и събития по света, които нямат нищо общо с България,
А ПРОБЛЕМА Е "ВЪВ ВАШИЯ ТЕЛЕВИЗОР"!!!

Точно така. Никоя чужда сила не ни е крива. Така и не си смених ме чипа. Който не споделя Вашите мисли или не е с ума си, или се е облажил.

Лозарското и винопроизводително благополучие на село Осмар се повторило през 1930-те години от стотици, ако не холяди села главно в Северна България, като всичко е започнало от Преславския край наскоро след края на Първата Световна Война.
Преславския край е бил Български лозарски и винопроизводителен край от времето на Хан Крум, и най-вероятно далече преди това от времето на Траките и даже от народите обитавали тези земи преди Траките.
Хората в Преславския край са били много изкусни лозари и винари от време оно.
Но когато през 1917 Съединените Американски Щати се включват във войната, Американските войници дошли в Европа несъзнателно донасят в Европа две епидемии:
1) Птичия грип (още наричан Инфлуенца или Испански грип), който убива само за две години около 20 милиона в Европа и света.
и
2) Бактерията на Филоксерата, която унищожава Европейските лозови култури. Само за две години Филоксерата помита всички културни лозови насаждения от Франция до България.
Не загиват само местните сортове, които са имали природна имунна защита срещу Филоксерата, но пък те са били много ниско производителни.
Французите намират бързо разрешение на Филоксерната епидемия по техните културни лозя. Установява се, че ако се вземат подложки от Американски лози, които са устойчиви на Филоксерата и на тях се ашладисат пръчки от старите високопроизводителни Френски сортове лозята в Европа може да се възстановят с нови насаждения устойчиви на Филоксерата. И благодарение на това лозята във Франция и Италия се възстановяват за по-малко от 10 години.
В Царство България Министерството на Замледелието внася Американски подложки и Френски пръчки и ги предлага на местните предприемачи, но хората обезверени от загубите причинени от Филоксерата, са били скептични да сложат пари в тези Американски подложки и Френски пръчки.
Но се намира един млад търговец по това време, който тегли големи заеми и поема риска върху себе си, като закупува големи количества от тези подложки и пръчки и ги раздава на лозарите с добра репутация с ангажимента, ако лозята станат, да им изкупува гроздето за вино.
Осмарци са били едни от пионерите на това възкресявне на Българските лозя и благодарение на трудолюбието си и лозарското си майсторство възстановяват лозята си само за 4-5 години. Новите Френски сортове са започнали да дават 4-6 пъти повече грозде, което довежда до един икономически бум първо в Преславския край, след това в цяла Северна България.
За жалост този възход на Българското винарство е прекъснат през 1947 с прекарването на закона за Спиртния Монопол и кооперирането на лозята.

Ето така изглеждаше българското село преди да започнат да го "облагородяват" насилствено с ТКЗС, работа за стотинки дневна надница и въпреки закрепостяването по месторождение, постепенното обезлюдяване.

Всеки се оплаква от големия студ и снеговалежите напоследък.
И се споменава за това, че поради тях училищата са затворени и учениците пуснати в извънредна ваканция поради студа.
На времето такива зими бяха по-често и имаше специален израз за тези извънредни ваканции поради студа и снега:
"Дървена ваканция"
Защото класните стаи до към 1960-те години се отопляваха през зимата с отоплителни печки горящи дървени цепеници.
Един вид поради недостиг на дърва за печките в класните стаи.







Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bdenkov
Категория: Музика
Прочетен: 358915
Постинги: 591
Коментари: 295
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930