Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2020 07:13 - Архиепископ Йосиф Соколски
Автор: bdenkov Категория: История   
Прочетен: 181 Коментари: 0 Гласове:
0



2-ри Април 1861
и
1-ви Юний 1861
ТРЯБВА ДА СА НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИЦИ В БЪЛГАРИЯ.
НА ТЕЗИ ДВЕ ДАТИ БЪЛГАРСКИЯ ФЕНИКС СЕ ВЪЗРАЖДА ЗА НОВ ЖИВОТ СЛЕД 500 ГОДИШНО ИЗЧЕЗВАНЕ ОТ СВЕТОВНАТА КАРТА.
Много малко хора днес знаят, че Българите не са съществували като отделен народ (милет) в Отоманската империя от 1396 до 1861.
Били са част от Рум милета на Гръцката Патриаршия и самите Гърци са им казвали безпросветни и неграмотни Славофонни Елини.
Но на 2 Април 1861 г. в Сикстинската капела в Рим, архимандрит Йосиф Соколски е ръкоположен за архиепископ и глава на Католическата църква от източен обред на Българите лично от папа Пий IX в присъствието на висши духовници, влиятелни политически фигури, дипломатически представители и делегация на присъединените към Рим Българи.
На 14 Април делегацията се завърнала в Цариград.
На 23 Април 1861, Великден, архиепископ Соколски извършил тържествено владишко богослужение.
И на 1 Юни 1861 г. султан Абдул Меджид издал ферман (берат), с който Йосиф Соколски се признавал за духовен глава (милет башия) на всички „Българите, които се съединиха с Рим“.
Така България и Българите се появяват отново на картата на света след 500 годишно отсътвие.

Точно така е. Турците превземат Константинопол през 1453 г., след като вече е била сключена Фераро-Флорентинската уния, подписана от византийския император. През 1454 г. турският султан създава сегашната Цариградска патриаршия. Това политическо действие е пълен абсурд и в разрез с всякакви канони. В православния свят патриаршеската корона се дава от императора. Няма логика султан мюсюлманин да дава патриаршеска корона.

Всъщност Гръцката Патриаршия е поставена да командва само християните в Европейската част на Отоманската империя в знак на благодарност за ТАЙНАТА ПОДКРЕПА която Гръцката Патриаршия е оказвала на Турците, смятайки, че по този начин Турците ще освободят Константинопол от Геноезката доминация над всичко във Византия.
Самите Гърци и Венецианци никога не са мислили, че Турците ще успеят да се задържат като държава повече от 20-30 години и след това ще отидат в забвението както са отишли много варварски народи преди тях.
СМЯТАЛИ СА СА ГИ ИЗПОЛЗВАТ САМО ВРЕМЕННО И ЗА МАЛКО И СЛЕД ТОВА ДА ИМ ПОДЛЕЯТ ВОДА И ДА СЕ ОТТЪРВАТ ОТ ТЯХ.
Но Турците са се усетили о време и започват да гледат на Гръцките си "приятели и съюзници" с недоверие.
Но пак Гърците успяват да се задържат .
Смедеревската Сръбска империя която е била другия съюзник на Турците е била пометена и помена и даже не е останал.
В Азиатската част на християните милет-башия е бил Арменския Униатски (Католически) Патриарх и той е бил първия съветник на Султана по всички въпроси свързани с раята.
Султан Мехмед Втори нарежда Арменския Униатски Патриарх Ховаким Първи да бъде доведен в Истанбул от Бурса през 1461, дава му резиденция там (и до ден днешен е там) и той му става първи съветник за всичко касаещо раята и той му влиза под кожата и издига Арменици на много видни държавни постове, дава много държавни поръчки на Арменци и благодарение на него Арменците в Отоманската империя стават приказно богати.
The first Armenian Patriarch of Constantinople was Hovakim I, who was at the time the Metropolitan of Bursa. In 1461, he was brought to Constantinople by Sultan Mehmed II and established as the Armenian Patriarch of Constantinople. Hovakim I was recognized as the religious and secular leader of all Armenians in the Ottoman Empire, and carried the title of milletbaşı or ethnarch as well as patriarch.

По времето когато аз учех история от тук и от там, историята се менеше кажи речи всяка година - НЕ САМО ИНТЕРПРЕТАЦИЯТА НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ, НО И ФАКТИТЕ се уйдордисваха така, че да потвърждават политическите теории.
Много факти и събития се премъ
лчаваха и игнорираха, ако те не потвърждаваха официалните исторически тези.
За Старозагорското клане научих едва след като се срути комунизма. Преди това се споменаваше нещо бегло във връзка със Самарското знаме и Подполковник Калитин.
Та аз знам за Старозагорското клане това което и Вие знаете прочетено на интернет.
Дали е вярно нямам понятие.
Но факт е, че Българското население е било избито безпричинно и избиването му има характер на геноцид.
Дали причината е била икономическа конкуренция между по-старата Българска занаятчийска общност и по-новата Еврейска общност нямам понятие.
Явно град Стара Загора е имал икономическо значение и региона е създавал продукти от които е имало печалба.
Хубаво е тези неща да се изследват и да се приложат и днес, защото ако някога Стара Засгора е бил град важен в икономическо отношение, то сигурно той може да стане и днес такъв.

Архиепископ Йосиф Соколски
(1786 - 1879)
виждал бях някъде прошения на престарелия и немощен Архиепископ Йосиф Соколски до Императора Всерусийски да го пуснат да се върне в България, но винаги му е било отказвано.
Въпреки това и въпреки немощното му състояние го включват в мисия на Руското правителство до Руските Униати в Карпатите.
Сигурно физически не е бил в състояние да избяга, а и сигурно е бил под наблюдение.
КГБ-ТО НЕ СЕ Е ПРЪКНАЛО ОТ ВЪЗДУХА.

Една от малкото снимки на епископ Йосиф Соколски, по всяка вероятност последната, правена вероятно в Киев около 1870-1878 г. image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bdenkov
Категория: Музика
Прочетен: 359120
Постинги: 591
Коментари: 295
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930